Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Çocuk Hastalıkları DİKKAT! Son dakika! Çocuklarda görülen yeni sendromda koronavirüs şüphesi - Haberler

        Çocuklarda kalp ve damarları etkileyen ve aralarından İngiltere, Fransa ile Belçika'nın da yer aldığı bir dizi ülkede görülen yeni bir sendromun, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) bağlı olmasından endişe ediliyor.

        Varlığı, İngiliz Ulusal Sağlık Sisteminin (NHS) doktorlara yolladığı bilgi notuyla kamuoyuna yansıyan sendrom, çocuklarda kendisini yüksek ateş, düşük tansiyon, kızarıklık ve solunum güçlüğü gibi belirtilerle gösteriyor.

        Kalbi ve damarları etkileyen sendrom, benzer belirtilerle bilinen Kawasaki hastalığına benzetilirken, hastaların bir kısmında Kovid-19 tespit edilmesi, yeni sendromun mevcut salgınla bağlantılı olabileceği kuşkusunu beraberinde getirdi.

        REKLAM

        TOPLAM VAKA 100'E YAKLAŞTI

        NHS verilerine göre vakalar, "sitokin fırtınası" olarak bilinen, bağışıklık sisteminin aşırı tepkisiyle ortaya çıkan sendroma benzer özellikler de gösteriyor. Çoğu durumda virüsün kendisinden ziyade, bağışıklık sisteminin aşırı tepkisi, hayati tehlike teşkil ediyor.

        Sendrom, İngiltere'de şu ana kadar 19 çocukta tespit edilirken, hayatını kaybeden çocuk bulunmuyor. İngiltere'nin ardından aralarında İtalya, İspanya, ABD, İsviçre, Belçika ve Fransa'nın da yer aldığı bir dizi başka ülkede de ortaya çıkan yeni sendromda, şu ana kadar bilinen vaka sayısı 100'e yaklaştı.

        FRANSA

        Fransa Sağlık Bakanı Olivier Veran, Ulusal Meclis'te yaptığı açıklamada, ülkede 15 çocukta sendromun tespit edildiğini bildirdi.

        Çocuklardan bazılarının yeni tip koronavirüs (Kovid-19) testinin pozitif çıktığını söyleyen Veran, sendromun Kovid-19'la bağlantısı olup olmadığını araştırdıklarını kaydetti.

        REKLAM

        Belçika'da da 10 vaka bildirilirken, vakaların bir kısmında yine Kovid-19 tespit edildi.

        DSÖ'NÜN GÜNDEMİNDE

        Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Kovid-19 konusundaki teknik yöneticisi Dr. Maria Van Kerkhove de yaptığı açıklamada, yeni sendromun varlığını doğrularken, klinik şebekeleri aracılığıyla sendromun mercek altına alındığını kaydetti.

        Küresel klinisyen şebekesini, yeni sendrom konusunda tetikte olmaya ve sistematik bilgi toplamaya çağırdıklarını belirten Kerkhove, "Ancak sendrom çok ender görünüyor." ifadesini kullandı.

        DSÖ yetkilileri de Kovid-19'un çocuklarda kendisini hafif belirtilerle gösterdiğini ve virüsten etkilenen çocukların tamamen iyileştiğinin altını çiziyor.

        "TÜRKİYE'DE YOK, ENDİŞE YERSİZ"

        Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Karadağ, Habertürk TV'de "Kawasaki Sendromu" endişesi hakkında konuştu. Prof. Karadağ şunları söyledi:

        "Koronayla birlikte dijital çağ insanlığı egemenliği altına aldı. İngiltere'de bir kişi hapşırsa herkes duyuyor. Bir yandan iyi, bir yandan da tehlikeli. Şu anda tehlikeli bir durumla karşı karşıyayız. Şu yangın bitsin ne var anlayacağız. Bu yeni çıktı. Türkiye'de hafif deri döküntüleri olan hastalarımız oldu ama Kawasaki şeklinde seyreden hastamız olmadı. Bunun koronanın yaptığı bir şey olma ihtimali var ama bağışıklık sisteminde değişiklik yaratarak böyle bir şeye neden olabileceğini düşünüyorum. Böyle bir şeyi söylemek için çok erken. Bu o kadar az ki, Türk halkı böyle bir şeyi düşünmesin. Böyle hastamız yok, belki de hiç olmayacak. İngilizler de bunun neden ortaya çıktığını anlayamadı. İnsanlar altta yatan psikolojik sorunlar ortaya çıktı.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa