Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Başörtüsü yasağı nedeniyle okuldan atılan öğrenci hukuk mücadelesini kazandı
        .png
        .png

        Habertürk'ten Fezvi Çakır'ın haberine göre,1982 doğumlu Sara Akgül, 2000 yılında Boğaziçi Üniversitesi Fen Bilgisi Öğretmenliği Bölümü’nü kazandı. 2000-2005 yılları arasında ise Milli Eğitim Bakanlığı’ndan (MEB) mecburi hizmet karşılığı burs aldı.

        DEVAMSIZLIKTAN ATILDI

        2004 yılına kadar herhangi bir sorun yaşamadan okuluna devam eden Akgül’den, iddiasına göre, bu tarihten sonra başını açması istendi, derslere ve sınavlara alınmadı. Bu nedenle devamsızlık yapan Akgül, Yönetim Kurulu kararı ile 2004 yılında üniversiteden atıldı…

        REKLAM

        AFTAN DÖNÜP MEZUN OLDU

        Af düzenlemesinden yararlanan Akgül, 2009 yılında yeniden üniversiteye girdi. 2012 yılında da mezun oldu.

        MEB BURSU GERİ İSTEDİ

        Ancak yıllar sonra bu kez de MEB’den gelen bildirimle şok yaşadı. Bakanlık, Akgül’e ödenen bursun 4 bin 972 TL’sini taahhütleri yerine getirmediği gerekçesiyle geri istedi. Akgül’ün bu karara itirazı da reddedildi. Akgül’ün işlemin iptali için açtığı dava İstanbul 1. İdare Mahkemesi’nce kabul edilse de bu karar bakanlığın itirazı üzerine 2014 yılında bölge idare mahkemesinden döndü.

        ANAYASA MAHKEMESİ’NE BAŞVURDU

        Bu kararın kesinleşmesi üzerine söz konusu burs miktarını ödemeye başlayan Akgül, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu.

        AYM: “EĞİTİM HAKKI İHLALİ”

        Başvuruyu değerlendiren yüksek mahkeme, Akgül’ün din özgürlüğü ve eğitim hakkının ihlal edildiğine karar verdi. İhlal sonuçlarının ortadan kaldırılması için kararın bir örneğinin İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’ne de karar verildi. Karar uyarınca mahkeme, söz konusu burs miktarının geri istenmesine dair MEB kararının iptaline karar verecek. Mahkeme ayrıca

        başvurucuya 20 bin TL manevi tazminat ödenmesine de hükmetti.

        “EĞİTİM HAKKINA MÜDAHALE VAR”

        Kararın gerekçesinde önemli tespitlerde bulunuldu. Kararda özetle şöyle denildi:

        “Eğitim hakkının belli bir zamanda mevcut olan eğitim kurumlarına erişiminin sağlanmasını güvence altına aldığı gözetildiğinde başvurucunun başörtüsü yasağı nedeniyle üniversiteye devam edememiş olması eğitim hakkına yönelik bir müdahaledir. Başvurucunun dini inancı gereği taktığı başörtüsüne sınırlama getiren kamu gücü işlem ve eylemleri başvurucunun dinini açığa vurma hakkına bir müdahale teşkil etmektedir”

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa