Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig Rams Başakşehir Başakşehir - Fenerbahçe Maçı Yazar Yorumları - Rams Başakşehir Haberleri

        SERDAR ALİ ÇELİKLER: DOSTA GÜVEN DÜŞMANA KORKU

        Maçın 70. dakikasında bu yazıyı kaleme alıyorum ve açıkça şunu söylüyorum ki:Aykut Kocaman ve takımı dün bize mükemmel bir futbol izlettirdi. Bu sene Türkiye Ligi’nde izlediğim en muhteşem taktiksel başarıydı dünkü. KOCAMAN bir tebrik. Çünkü ligin bana göre en alternatifli kadrosuna sahip, etkili hücumcuları olan, lider Başakşehir’i tamamen paralize ettiler.70. dakika itibarıyla Başakşehir sahadan silinmişti.Bu dakikadan son Başakşehir’in 2 gol atıp berabere getirebilecek kalitesi var mı, var. Olur mu, olabilir. Ama fark etmez. Kocaman, taktik olarak Avcı’yı sürklase etti. Neden mi?

        1-Geçen hafta Konya aynı dünküFenerbahçe gibi önde pres yapmış, Epurianu ve Emre ve dahi Mossoro olmasına rağmen Başakşehir’in oyununu bozmuştu.Mehmet Özdilek de Avcı’yı oyun olarak yenmişti ama maç 1-1 bitmişti.Dün Fenerbahçe’nin böyle oynayacağı, aslen tek planı olacağı baştan belliydi.Üstelik Epureanu Emre ve Mossoro yoktu. Buna karşın Avcı kendi ceza alanından pasla çıkma çabasını sürdürdü.Bu çabanın sonucu 32. dakikadaki gole kadar 4’ü net 6 pozisyon getirdi Fenerbahçe’ye...Bir kere temel 3 oyuncusu yokken hala pasla çıkalım saplantısı takımını yaktı. F.Bahçe buna mecbur etti rakibini.

        2- Madem pas oyununda ısrarlısınız o halde hücumda bir faydası oldu mu, hayır. F.Bahçe bu alanda da çatır çatır üstündü.Kocaman’ın defansif hattı tek bir makul pozisyon bile vermedi rakibine.Sadece Chedjou’nun kafası vardı.

        3-İrfan Can ‘overrated’ bir oyuncu. Avcı bu isme fazla güveniyor.İrfan sahadayken bir de Arda varsa Başakşehir’in oyunu çok kolay önlenebilir oluyor. Hep kendi sağ kanatlarından yükleniyorlar ve Visca devre dışı kalıyor.Avcı’nın yerinde olsam Kerim ve Napeleoni ile başlardım.

        4-Hepsinden önemlisi Kocaman ve öğrencileri müthiş bir konsantre ile sahadayken Başakşehir biraz fazla rahattı.Tüm bu temel taktik farklılıkların yanı sıra Arda’nın Isla’yı kovalamayacağını bilen Kocaman sağ bekine hücum serbestliği de vermişti ki, Şilili 2 boş şut ve 2. golden önce asist yapma imkanı buldu.Santim santim hesaplanmış bu büyük TAKTİK DAYAK, 3 puanı da Fenerbahçe’nin yaptı.Bu sonuçtan sonra Beşiktaş deplasmanından en az 1 puanla dönmesi halinde F.Bahçe’yi en büyük şampiyonluk adayı olarak görüyorum.

        Kocaman’ın da görece zayıf rakiplere karşı sahalara bomba gibi dönen Giuliano’nun yanı sıra Valbuena’yı da kullanarak skor üretimini kolaylaştırmasını öneririm.Bu tür maçlarda yine dünkü 11 makul. Başakşehir ise Arda Turan’a bağımlı bir takım haline dönüşüyor gibime geldi. Bu çok büyük tehlike.Hakem Halil Umut Meler mükemmel bir maç yönetti. Kendisini tebrik ederim.

        AYKUT KOCAMAN

        Şahane bir taktik, santim santim hesaplanmış kurgu ile Başakşehir’i felç etti ve bence dosta güven düşmana korku saldı.

        ABDULLAH AVCI

        Ligin en başarılı takımı bu kadar paralize olduysa taktiksel hatalar vardır. Seviye tespit sınavından kaldı.

        Yenilmez Fener
        Yenilmez Fener Sürekli olarak eleştirilmesine rağmen F.Bahçe yenilmezlik serisini 20 maça yükseltti. Ligde 14 haftayla en uzun yenilmezlik serisine sahip takım konumunda bulunan Kanarya, Ziraat Türkiye Kupası’nda ise 6 karşılaşmada mağlup olmadı.

        FAİK ÇETİNER: HOŞ GELDİN FENERBAHÇE

        Fenerbahçe için ‘dönüm noktası’ maçıydı. Kaybederse, bir yerde zirve yarışına havlu atacaktı.Bunun bilincindeydi. Başakşehir ise çok havalıydı.“Nasıl olsa bu maçta da bir yolunu bulur, yenerim”der gibiydi. Neto ve Giuliano dönünce Aykut Kocaman onları sahaya sürmüş, Valbuena ve Alper Potuk’u kulübeye çekmişti. Mehmet Topal ve Souza da yine orta alanda buluşmuştu.

        Oyun başlar başlamaz F.Bahçe öyle bir baskı kurdu ki; Başakşehir neye uğradığını şaşırdı.Kısa ve çabuk paslarla oynayan F.Bahçe, pozisyona giren, kaçıran taraf oluyordu. Başakşehir kendi alanından çıkamadığı gibi rakibin baskısından, defansında acemice hatalar yapıyordu.Emre Belözoğlu’nu mumla arayan ev sahibi, atak yapmakta, rakip alana gitmekte zorlanıyordu.Visca sağdan, İrfan Can ve Arda ile soldan bindirme yapmaya çalışan Başakşehir, Adebayor’u da bir türlü besleyemiyordu.Sahadaki görüntü, golün her an F.Bahçe’den geleceği sinyalini veriyordu.Nitekim de ani başlayan atakta topla buluşan Fernandao, rakibin bıraktığı geniş alandan faydalanıp topu düzgün bir vuruşla filelere yolluyordu.Golden sonra F.Bahçe’nin presi devam etti. Başakşehir yine etkili olamadı ve ilk devreyi yenik kapattı.

        İkinci yarıya iki teknik adam da hamle yapmadan başladılar. İlk 10 dakika sonrasında ilk hamle Abdullah Avcı’dan geldi. Chedjou’nun yerine Napoleoni oyuna girdi. Sahadaki görüntü ise değişmedi. F.Bahçe baskı yapıyor, defansından çıkmakta zorlanan Başakşehir hata yapmaya devam ediyordu.Yine basit bir top kaybı sonunda İsla sağdan ortaladı, Fernandao’nun kafa vuruşuyla durum 2-0 oldu. Bu gol, F.Bahçe’yi iyice rahatlattı.Golden sonra Başakşehir’in cılız hamlelerini, Arda Turan’ın kenara alınışını, F.Bahçe’nin rahat oyununu ve bulduğu pozisyonları izledik.

        Karşılaşma bittiğinde haftanın şüphesiz en kazançlısı, lideri deviren F.Bahçe oluyordu.Bu 3 puan, galibiyetten de öteydi.Çünkü ligin en iddialı şampiyonluk adaylarından biri de Sarı-Lacivertli ekip oldu. O zaman “Hoş geldin Fenerbahçe”.

        Avantajı kaptı
        Avantajı kaptı Fenerbahçe önemli bir avantaj da elde etti... Kanarya 2-0’lık galibiyetin yanı sıra rakibi karşısında ikili averajda üstünlüğü ele geçirdi. Fener ilk yarıdaki maçı 3-2 kaybetmişti. Sezon sonunda puan eşitliği durumunda Fenerbahçe, rakibinin önünde yer alacak.

        İKİLİ AVERAJ

        F.Bahçe’nin dün kazanmasından öte bir başka avantajı daha oldu. İlk maçı tek farkla kaybeden Sarı-Lacivertliler, dünkü 2-0’lık galibiyetten sonra ikili averajda da rakibine üstünlük sağladılar. Bu da galibiyet kadar önemliydi.

        HAKEMLER

        Maçtan önce Halil Umut Meler için F.Bahçe ortalığı birbirine kattı. Dün gördük ki hakemler kimseyi doğramıyor. Onlar doğrasa doğrasa, kendilerini doğrarlar.

        ATİLLA TÜRKER: PERŞEMBENİN GELİŞİ...

        Önde oynadı. Sürekli pres yaptı. Hataya zorladı. Fenerbahçe çok akıllı bir taktik uyguladı.

        Çok iştahlıydı Fenerbahçe. “Ben bu maçı ya kazanacağım, ya kazanacağım” dercesine son derece hırslıydı.

        Başakşehir’i sahasından çıkartmadı. Sürekli bastırdı. Futbol adına ne gerekiyorsa yaptı.

        Hemen şunu söyleyeyim. Fenerbahçe bu görüntüsüyle 40 maç oynasa 40’ın da da Başakşehir’i yenerdi. Hem de her seferinde farklı yenerdi.

        Dün galibiyetin mimarı kimdi? Aykut Kocaman... Başakşehir’i çok iyi çözmüştü Kocaman. Daha maçın başında işin rengi belli oldu. Başakşehir ne olduğunu bile anlayamadı. Özellikle ön bölgede yapılan pres, Başakşehir savunmasında çok büyük hatalara yol açtı. Goller de zaten göstere göstere geldi.

        Fernandao sadece 2 golle sınırlı kalmadı. Üstün fizik gücüyle bir buldozer gibi rakip savunmayı dağıttı. Giuliano da alkışlanacak bir görüntü ortaya koydu. Haksızlık yapmayalım. Takımın tamamı başarılıydı.

        Başakşehir’in ise o eski halinden eser yoktu dün. Çok acemice işler yapıldı. Sürekli top kaybedildi. Karşılık verilemedi. Çözüm üretilemedi.

        Emre Belözoğlu’nun eksikliği elbette ki çok büyük dezavantajdı ama böylesine silik bir Başakşehir için fazla bir maazeret göstermenin de bir anlamı yok.

        Başakşehir’de dün her bakımdan çok büyük kopukluklar vardı. Savunmanın göbeği hep açık verdi. Epureanu’nun eksikliği çok hissedildi. Orta sahadan da yeterli destek gelmedi.

        Haliyle ne oldu? Adebayor topla yok denecek kadar az buluştu. Başakşehir’in etkili ayakları resmen sustu.

        Sahi, bizim geçmişte izlediğimiz Başakşehir bu muydu!

        Şu da var. Yine bu Başakşehir değil miydi, geçen hafta Konya’da beraberliği zor kurtaran... Berbat bir oyun sonrası 1 puanla teselli bulan. Geçen hafta “Başakşehir böyle oynamaya devam ettiği taktirde ne olduğunu anlayamadan tepetaklak gider ve şampiyonluğa uzaktan el sallar” şeklinde düşüncelerimi dile getirmiştim.

        Başakşehir öyle net S.O.S veriyor ki, kafalarda soru işaretleri oluşturmaya başladı.

        Dünkü sonuç ve görüntü, yeni düşünceleri de ortaya çıkarttı elbet. Nedir bu? Fenerbahçe gövde gösterisi yaptı, moral depoladı, iyi bir yol aldı. Peki, Başakşehir için ne demeli? Peşpeşe iki kez sınıfta çaktı. Maratonun ne kadar zorlu olduğunu çok iyi anladı.

        Abdullah Avcı yaraları acilen sarmazsa eğer, önümüzdeki haftalarda çok daha büyük acılar yaşanabilir.

        GİULİANO

        Nefis işler yaptı. Sahanın yıldızıydı.

        ARDA TURAN

        Sahaya çıkmasaydı daha iyiydi.

        BÜLENT YAVUZ: OFSAYT DA PENALTI DA YOKTU

        Başakşehir-Fenerbahçe maçında tartışılacak hakem kararları var. Bunlar F.Bahçe maçı 2-0 önde götürürken oldu. Hakem Halil Umut Meler her iki ceza alanı içerisinde 3 penaltı beklentisine de devam kararı verdi. 61’de kaleye gönderilen şut Neto’nun sağ kolundan yön değiştirerek kornere çıkıyor. Hakem, yardımcının işaretiyle ofsayt kararı veriyor. Pozisyonda ofsayt yoktu ancak penaltı da yoktu. Neto’nun kolu doğal konumundaydı. Hakemin buradaki kararı korner olmalıydı. 90+1’de Alper ceza alanı içerisinde Clichy tarafından itelenip yere düşürülüyor. Karar penaltı olmalıydı. 3. pozisyon 90+4’te yaşandı. F.Bahçeli oyuncunun kafasından Neto’nun eline gelen topta bir kasıt yoktu. Hakemin devam kararına katılıyorum.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa