Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Kültür-Sanat Edebiyat Başak Sayan'dan Azra Kohen'e intihal suçlaması: Fİ, Bağlanma Korkusunun aynısıdır

        Başak Sayan, 2011 yılında yazdığı Bağlanma Korkusu adlı kitabı ile ilgili Instagram hesabında bir paylaşımyaparak, Fİ kitabının yazarı Azra Kohen'e intihal iddiasında bulundu.

        Başak Sayan iddiasında "Bağlanma Korkusu ve Fi neredeyse birebir denecek kadar benzerdir. Karakter açılımından, isimlere ve olay örgüsüne kadar... Bazen bir kitabın cok satması başka bir kitaptan etkilenmedigi anlamına gelmez" cümlelerine yer verdi.

        İşte Başak Sayan'ın paylaşımında yer alan açıklamanın tamamı:

        "Bağlanma Korkusu adlı romanımı 2010 yılında yazdım. 2011 haziran ayında satışa çıktı. Cem adlı çapkın, kadınlara değer vermeyen bir reklamcı ile Bahar adlı naif ve güzel bir balerinin zorlayıcı aşkını anlatıyordu. Konu tanıdık geldi tabi değil mi? Evet Fi adlı kitap ile birebir aynı neredeyse. Ben Fi'yi çok geç okudum. Okur okumaz da moralim bozuldu elbette. Ki zaten sonuna kadar okuyamadim moral bozukluğundan. Ancak bu ülkede bu kadar çok satmış bir kitap için benim romanımın birebir aynısı dediğiniz zaman hemen bu işten kendisine paye çıkarıyor denildiğini bildiğim için üzerine gitmedim. Üzüldüm mü üzüldüm elbette. Keşke başka bir ülkede olsaydık da hakkımı arasaydim dedim. Konuyu kapattım. Ancak bugün sosyal medyada iki kitabın ne kadar çok birbirine benzediği ve benim intihal yapmis olduğum hakkında yazılar okuyunca deliye döndüm. Çünkü söz konusu intihali yapan ben değil Fi adlı kitabı yazan Azra Kohen'dir. İki kitabın yayın tarihlerine bakmak yeterlidir. Bağlanma Korkusu 2011 haziranda yayınlanmış. Fi ise 2013 yılında. Ayını belirtmemisler. Bu konuda yazanlar iki kitabı alıp karsilastirsinlar bence. Yani başka bir ülkede olsak mahkemeye gitsem kazanacağım bir durumda böylesi yorumlar karşısında susmayacağım daha fazla. Bağlanma Korkusu ve Fi neredeyse birebir denecek kadar benzerdir. Karakter açılımından, isimlere ve olay örgüsüne kadar... Bazen bir kitabın cok satması başka bir kitaptan etkilenmedigi anlamına gelmez. Ve buradaki intihal durumunda bunu yapan ben değilim ne yazık ki. Zaten yeterince üzgünüm bu konuda. Birilerinin beni daha fazla üzmesine izin vermeyeceğim. Fi Bağlanma Korkusu'nun birebir aynısıdır ne yazık ki."

        REKLAM
        https://www.instagram.com/p/BaL5AR8Aqb1/?taken-by=basaksayan

        Azra Kohen ise, Başak Sayan'ın söz konusu paylaşımının altına bir yorum ile tartışmaya katıldı.

        Azra Kohen, yorumunda şu cümleleri kullandı:

        "Anıl Bey siz Başak Hanımın neyi oluyorsunuz? Soyadı benzerliğinizin yanı sıra ciddi şekilde söylenmiş bir yalana resmen şahitlik ediyorsunuz. Sizin yorumunuzu da tespit ettirdik, bırakın intihali 2 kitap arasında alaka yok. Kamuoyunu yanıltmanın da bir suç olduğunu bilmelisiniz. Demek çatı aynı, psikolojiler ve etkileşim aynı!"

        Azra Kohen'in Anıl Bey diye seslendiği kişi, Başak Sayan'ın kardeşi olduğunu iddia ettiği Anıl Sayan da cevap verdi:

        "Ben kardeşiyim evet. Hiç geri durmayın. Yalnız şöyle bir şey var. O kitap sadece 2011 yılında basıldı iki kere 2016 baskısı dediğiniz şey yayınevinin elde kalan kitaplara şömiz yapmasıdır. Yani yeni kapak eski kapakların üzerine giydirilir. Zaten mahkemeler bunları ispat için vardır. Fikri ve sinayi mahkemeleri Türkiye'de cok onemli bir noktadadir ve hakimleri cok ozel insanlardir. Dogru karari vereceklerdir. Asıl siz bunu söyleyerek insanları yanıltıyorsunuz. Üstelik bağlanma Korkusu 1 seneden fazla bir zamandır piyasada bulunmuyor. Bilirkişiler zaten bakıyorlar olaya. Biz ne desek boş."

        Azra Kohen, Instagram hesabından yaptığı paylaşım ile Fİ'nin intihal olduğu iddialarına şöyle yanıt verdi:

        "Bugün sosyal medyada Fİ isimli kitabımın başka bir yazara ait bir kitaptan intihal olduğu yönünde yapılan açıklamaları şaşkınlık ve üzüntü ile okumuş bulunmaktayım. Üstelik bu açıklamaları yapan şahsın 2014 yılında yayınevimin düzenlediği bir toplantıda benimle tanışarak, kitabı çok beğenerek okuduğunu söyleyen ve üstelik de kitabı imzalamamı isteyen çok tatlı bir kadın tarafından gündeme getirilmiş olması şaşkınlığımı hayrete çevirmiş durumda.

        Bahsi geçen kitabın ismini dahi duymamış, elime dahi almamışken böyle bir suçlama ile karşılaşmak gerçekten ama gerçekten çok üzücü. Eminim ki kendisi çok değerli bir yazardır ve iyi kitaplar da yazmıştır. Böyle bir suçlama nedeni ile kendisinin kitabını okumak durumunda kalmak da istemezdim doğrusu.

        2011 yılında ilk baskısı yapılmış olan kitap ile kendi eserim olan Fİ arasında iddia edildiği gibi herhangi bir intihal durumu kesinlikle söz konusu değildir.

        2011’deki ilk baskısından sonra ikinci baskısının 2016 yılında yapılan bu kitabın tarafımdan taklit edilmiş olduğu iddiasının ise bunca yıldan sonra, kitabın ikinci baskısından sonra gündeme getirilmiş olması ise oldukça düşündürücüdür.İnsana ve insana dair her şeye büyük bir sevgisi ve saygısı olan bir insan olarak, başka bir insanın düşüncesinin, hayalinin, emeğinin hırsızı olarak suçlanmak üzüntü kelimesi ile açıklanamayacak kadar büyük bir yıkım benim adıma. Ama ben yine de insanoğluna dair umudumdan vazgeçmek istemiyorum.

        Yazar arkadaşın kendi paylaşımında belirttiğinin aksine hukuka olan inancım da her zamankinde fazla bir şekilde devam ediyor. Bu sebeple iddiaların doğru olmadığını ve hangi amaçla gündeme getirilmiş olduğunu gün yüzüne çıkarmak üzere kendi kitabımı çok büyük bir güvenle her açıdan incelenmesi için adaletin ellerine teslim ediyorum. Gerekli yasal işlemler avukatlarım aracılığı ile başlatılmıştır.

        Bize asla ihanet etmem, hayat yardımcım olsun."

        https://www.instagram.com/p/BaMYw69nKgl/?taken-by=azrakohen

        Başak Sayan da tekrar bir paylaşımda bulunarak Azra Kohen'in iddialarına yanıt verdi:

        "Bağlanma Korkusu iddia edildiği gibi 2016 yılında 2. kez yayınlanmadı. Zaten yayın tarihleri belli kayıtlarda. 2011 yılında 2 baskı yaptı. 2016 yılında elde kalan kitaplara şömiz uygulandı. Yani eski kapakların üzerine yeni kapaklar giydirildi. Fotoğraftaki ilk kapak. Üstündeki ve dün yayınladığım ise sonradan yapilan kapak. Ve 1,5 yıldır bu kitap piyasada bulunmamaktadır.

        20 yıldır bu dünyanın içinde olan ve tanınan biri olarak ne bu tür olaylara prim verdim ne de adım böyle olaylarla anıldı. Hayatim boyunca kimse ile polemiğe girmedim. O nedenle ne böyle bir reklama ihtiyacım var ne de suçlamaya. Kaldı ki piyasada satışı olmayan bir kitabın reklamını yapmak son derece saçma olurdu.

        Bu olay beni çok üzdü. İki kitap arasindaki benzerlikleri fark edip sanki ben etkilenmis de yazmisim gibi yapılan yorumlar bardağı taşıran son damla oldu. Ancak buradan sadece yorum yapmak anlamsız artık. Söz konusu olay artık bilir kişilerin yargısına kalmıştır. En doğru kararı vereceklerini canı gönülden inanıyorum. Herkese sevgilerimle..."

        https://www.instagram.com/p/BaOvfb-AR22/?taken-by=basaksayan

        İddiaların tamamını aşağıdan takip edebilirsiniz...

        BAŞAK SAYAN'IN İNTİHAL İDDİALARININ YER ALDIĞI INSTAGRAM PAYLAŞIMI

        2

        BAŞAK SAYAN'IN PAYLAŞIMININ HEMEN ALTINDA AZRA KOHEN'İN YORUMU YER ALIYOR

        AZRA KOHEN'İN YORUMDA SESLENDİĞİ ANIL SAYAN'IN YANITI

        AZRA KOHEN'İN INSTAGRAM AÇIKLAMASI

        AZRA KOHEN'İN INSTAGRAM AÇIKLAMASININ DEVAMI

        BAŞAK SAYAN, AZRA KOHEN'İN İDDİALARINA TEKRAR BİR PAYLAŞIMLA YANIT VERDİ

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa