Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Barış Pınarı'nda yakalanan teröristlere ilk dava

        9 Ekim 2019’da Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Suriye sınırın güvenliği sağlamak, sınırlarımızın güneyinde terör koridoru oluşturulmasını engellemek amacıyla başlattığı Barış Pınarı Harekatı sırasında 107 terör örgütü mensubu ele geçirildi. Bu isimler hakkında Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatıldı. Başsavcılık soruşturma kapsamında ilk davasını açtı. Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcısı Tolgahan Öztoprak tarafından imzalı iddianame ile terörden arındırılan Resulayn’da yakalan M.S. adlı terörist hakkında “devletin birliğini bozma”, “kasten öldürmeye teşebbüs” ve “terör örgütü üyeliği” suçlarından cezalandırılmaları talep edildi. Diğer 107 sanık hakkında aynı suçlardan cezalandırılmaları istemiyle dava açılacağı belirtildi.

        REKLAM

        "ÇATIŞMADA YAKALANDI"

        Terör örgütü PKK’nın Suriye yapılanmasının ayrıntılı olarak anlatıldığı iddianamenin sonuç bölümünde şu tespitlere yer verildi:

        "Şüpheli M.S.’nın “PKK-KCK-YPG-PYD terör örgütünün kırsal kadrosuna katılım sağlayarak, ASMİN-ADIR kodunu kullandığı, burada YPG üniformasıyla örgütsel İdeolojik, siyasi ve silahlı eğitim aldıktan sonra ‘KONGRA-STAR’ isminde kadın örgüt mensuplarından oluşan yapı içerisinde toplum çalışması adı altında propaganda çalışması yaptığı olay günü Türk Silahlı Kuvvetleri ile birlikte Suriye'nin kuzeyinde terör örgütlerine yönelik harekat gerçekleştiren Suriye Milli Ordusu ile Rasulayn kırsalındaki mezrada bulunan bir evde yanında bulunan diğer iki teröristle birlikte müştereken çatışmaya girme şeklindeki sabit eyleminin, Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmaya yönelik olup örgütün ülke genelindeki organik bütünlüğü ve toplumdaki etkinliği de nazara alındığında vahamet arz ettiği, bu nedenlerle şüphelinin TCK'nın 302. maddesinde düzenlenen Devletin Birliğini ve Ülke Bütünlüğünü bozma suçunu ve TCK’nın 314/2 maddesinde düzenlenen Terör örgütü üyeliği suçunu işlediği, Şüphelinin silahlı çatışmaya girdiği sabit olmakla birlikte harekatın kapsamı dikkate alınarak Suriye milli ordusu mensuplarının somutlaştırılamaması, çatışmada ölen ve yaralanan olup olmadığının belirli olmaması da dikkate alınarak SMO mensuplarına karşı TCK’nın 81/1, 35/2, kasten öldürmeye teşebbüs suçu yönünden delillerin takdiri ve tartışılmasının mahkemenize ait olduğu anlaşılmakla; şüphelinin yargılamasının yapılarak eylemine uyan yüklenen suçlardan yukarıda yazılı kanun maddeleri uyarınca cezalandırılmasına, karar verilmesi kamu adına talep ve iddia olunur."

        TERÖR ÖRGÜTÜNÜN SALDIRILARI DA ANLATILDI

        İddianamede, Barış Pınarı Harekatı esnasında terör örgütü tarafından gerçekleştirilen saldırılar da şu şekilde anlatıldı:

        “09/10/2019 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından hudutlarımızın güvenliğini sağlamak, sınırlarımızın güneyinde terör koridoru oluşturulmasını engellemek, DEAŞ ve PKK/PYD-YPG başta olmak üzere milli güvenliğimize tehdit oluşturan terör örgütleri ve teröristleri etkisiz hale getirmek, ülkemize yönelen göç baskısını azaltmak ve yerinden edilmiş, Suriyelilerin evlerine gönüllü geri dönüşleri için uygun şartları sağlamak maksadıyla Barış Pınarı Harekatı başlatılmıştır.

        TERÖRİSTLER 558 ROKET VE HAVAN ATTI: Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Suriye'de bulunan PKK/PYD/YPG terör örgütü unsurlarına karşı Barış Pınarı Harekatı’nın başlamasıyla Suriye tarafında yer alan adı geçen terör örgütü mensuplarınca yoğun şekilde Şanlıurfa ilinin 221 km'lik Suriye sınır hattından sınıra müzahir sivil yerleşim alanları olmak üzere sınıra müzahir Ceylanpınar, Akçakale, Birecik, Suruç ilçelerimize roket veya havan tarzı silahlarla toplam 558 adet (12'si patlamamış) patlayıcı madde atmak suretiyle saldırılar yapılmıştır. Yapılan saldırılara yönelik derhal Cumhuriyet başsavcılığımızca soruşturmaya başlanmış usulünce olay yeri incelemeler yaptırılmış ve diğer deliler toplanmıştır. Bu bağlamda Ceylanpınar ilçemize 252, Akçakale ilçemize 88, Birecik ilçemize 18, Suruç ilçemize 8 adli soruşturmaya konu yapılmıştır.

        8 SİVİL, 18 AKSER ŞEHİT OLDU: Bu hain saldırılar nedeniyle konut, araç vs yerlerin zarar görmesi ile birlikte toplam 79 vatandaşımız yaralanmış, biri (1) Suriye uyruklu, yedisi (7) Türk vatandaşı olmak üzere toplam 8 sivil şehit olmuştur. Harekat boyunca ve sonradan PKK/PYD terör örgütünün yaptığı hain saldırılar sonucunda toplam şu ana kadar Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde görev yapan kahraman askerlerimizden 18'i şehit olmuştur.

        TÜRKİYE MEŞRU HAKKINI KULLANDI: Terör örgütlerinin sistematik silahlı saldırılarına maruz kalan Türkiye’nin; ‘sınırlarını, vatandaşlarını ve bekasını’ korumak için, Suriye'nin kuzeyinde Suriye Milli Ordusu ile birlikte gerçekleştirdiği askeri operasyonlarda Uluslararası Hukuk açısından da meşru savunma hakkını kullandığında açıktır. Barış Pınarı Harekatı süresince Türk Silahlı Kuvvetleri ile beraber harekata katılan Suriye Milli Ordusu (SMO) birliklerin çatışma bölgelerinden suç üstü halinde yakalandıkları toplam 107 PKK/KCK/PYD/YPG terör örgütü mensubu usulünce ülke sınırlarımıza getirilmiş ve haklarında "Devletin Birliğini ve Ülke Bütünlüğünü Bozmak, Örgüt üyeliği ve Kasten Öldürmeye Teşebbüs Etme" suçlarından soruşturmaya başlanmış ve tutuklanmışlardır.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa