Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Bakan Zeybekci'den son dakika açıklamalar! - İş-Yaşam Haberleri

        Zeybekci'nin açıklamalarından önemli satır başları şöyle:

        İhracat desteklerimizi kurgulamıştık. Bu büyüme oldu. Diğer taraftan bu büyüme planlanarak yapılan bir büyümedir. Vermiş olduğumuz desteklerin, yatırım ile ilgili politikalarımızın başarılı sonuçlarıdır.

        Yatırımların yüzde 3.57'lik bir payı var, ihracatın 3.53'lük, ithalatın 3.19'luk, stokların eksi 20'lik katkısı var. İhracattan ithalatı düştüğümüz zaman da net ihracatın 0,34'lük bir katkısı var.

        REKLAM

        İlk üç çeyrek ortalamasını aldığımızda da kalıcı olması bizi sevindiren şey oldu. İlk üç çeyrek büyümenin ortalaması 7.37 oldu. Bunun da 2.78'si ihracattan kaynaklanıyor. Net ihracatın katkısı 1.35 ve bu son derece olumlu.

        Yine kamu yatırımlarının büyümeye verdiği destek 0.40'lar seviyesinde. Tüketim de 3.762lık bölüm de özel tüketimden geliyor. memnun ve mutluyuz. Yine uluslararası kuruluşların son yaptığı tahminlere bakacak olur isek, bu kuruluşlar Türkiye ile ilgili negatif bir şey söylediğinde Türkiye'nin bununla ilgili maliyet ödemesi... Üç defa Türkiye ile ilgili tahmin edip, bunu tutturamayan kuruluşlar...

        Geçtiğimiz sene de Türkiye'nin büyümesinin 5'in üzerinde elde edeceğimiz zaman bunları da biliyor görüyorduk. Her birinin tek tek gerçekleşiyor olması bizleri mutlu ediyor.

        2017 SONU YÜZDE 6.7-6.8

        Zeybekci, 2017 büyüme tahmini hakkında ise şöyle konuştu:

        "Orta vadeli programımızda hedefimiz yüzde 5.5'ti. Son çeyrekte sıfır büyüse bile orta vadeli programa çok yaklaşıyor. Yüzde 5 büyürsek yüzde 6.5'lar seviyesinde...

        Biz yıl sonunda yüzde 6.7 ya da 6.8 yukarı yönde büyümeyi yakalayacağımızı tahmin ediyoruz. Yüzde 7 civarında bir büyüme de sürpriz olmayacaktır.

        Yatırımlarda bu sene geldiğimiz yatırım teşvik belgelerinde yüzde 50, tutarda yüzde 80, istihdama baktığımız zaman da yüzde 60 civarında artışı yakalamış olduk. Olumlu yönde etkiler gösteriyor.

        2017 sonu böyle olumlu beklentimiz var.

        GÜMRÜK BİRLİĞİ'NİN GÜNCELLENMESİ

        Gümrük Birliği'nde Almanya'nın net olmayan bir tavrı var. Dış ticaretimizin yüzde 43'ünü Avrupa ile yapıyoruz. 160 milyar dolarlık bir dış ticaret hacmi yakalayacağız. En büyük ortağımız ise Almanya. Gümrük Birliği'nin güncellenmesi her iki tarafa da fayda sağlayacak. Türkiye de yararlanacak. Geçtiğimiz sene 21 Aralık'ta Avrupa Birliği Komisyonu, oy birliği ile Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ile onay aldı. Şu anda 28 Avrupa ülkesi içinde Almanya'nın net tavrını ortaya çıkarmamız lazım.

        Geçtiğimiz hafta Brüksel'de idik. Muhataplarımız ile görüştük. Kendilerine de söyledim, Gümrük Birliği'ni güncellemesini görüşüyorüz. Buna sahip çıkmaları yönünde de mutabak sağladık. 2018'in Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ile ilgili teyit ettik.

        İSTİHDAM KONUSU

        İstihdamda gittiğimiz yol doğru. 2016'ya göre istihdamda artış görüyoruz. 1 milyonun üzerinde her sene net istihdam sağlamamız gerekiyor.

        Şöyle bir sıkıntımız var; işgücüne katılım oranı 1 ay öncesinde yüzde 53 seviyesinde, 1 ay sonra yüzde 54.3 seviyesine çıktı. Net nüfus artışımızın üzerine çalışmayan, işgücü talebinde bulunmayan, özellikle kadın nüfusumuzun artan bir işgücü talebi var. Bu olacak. Türkiye'de çalışmak istiyorum diyen insan seviyesi artacak. Bu bir avantaj.

        Özel yatırımlarla ilgili çok güzel şeyler elde edeceğiz. Aralık ayı bitmeden önce yatırım belgeleri ile 2017 yılında 2016'ya kıyasla özel sektör yatırımlarında yüzde 100 iyileşmeyi 2018'de bekleyeceğiz. Hükümet olarak bununla ilgili programlarımız planlanmış durumda.

        2018'de Türkiye'nin kendi devlerini yaratma, özel sektörde birçok yatırımın hayata geçmeye başladığını göreceğiz. Burada OHAL'in gerektirdikleri devam etmektedir. Türkiye'de hiç kimse 'OHAL ne güzel oldu' diyecek notkada değil. OHAL'in yurtdışında algısının negatif olduğunu bilen milletiz. Bu algıdan kurtulmamız gerekiyor.

        'YATIRIMLAR GÜMBÜR GÜMBÜR GELECEK'

        Özel sektör yatırımları ile ilgili yüzde 11 küsür büyüyen bir ülkeden bahsediyoruz. hracatını yüzde 11 seviyesinde artıran bir ülkeden bahsediyoruz.Her türlü canlanmanın olduğu bir ülkeden bahsediyoruz. Piyasalar durgun. Neresi durgun? Yatırımlarda tereddütler var. Hayır, yok.

        Yüzde 80'ler seviyesindeki kapasite kullanım oranları artık bu işin bittiğini gösteriyor ve yatırımların artık gümbür gümbür geleceğini göreceksiniz, ki bunu da artık görüyorsunuz.

        Hedeflediğimiz yabancı sermaye girişlerinde 20 milyar dolara doğru ilerlediğini göreceğiz.

        ENFLASYON

        Üretimden gelen birisi olarak bunu söylüyorum, enflasyonda mücadelede bizim politika ile ilgili bir sorgulama yapmamız gerektiğini ilk günden itibaren söyledik. Enflasyonun sebebi arz düşük, talep çok fazla. Piyasada faizleri yükseltelim, insanlar talebe gitmesinler. Bu tembel yöntemi. Asıl olması gereken milli yöntem.

        Asıl olması gereken şudur; Talep fazlalığı değil, arzın azlığıdır. Üretimi artırmak, istihdamı artırmak gerekiyor. Paranın ucuz, bol ve kolay ulaşılabilir olması gerekiyor. Almış olduğumuz köklü tedbirler ile yeni destekler ile bütün herşeyi ile üretimi, yatırımı, istihdamı artırıcı yöntemler tercih ediyoruz.

        Önümüzdeki dönemde enflasyonun belini kırmak, sebeplerini ortadan kaldırmak gibi çalışmalarımız var.

        Türkiye gibi genç nüfusu olan, yüzde 6'lar büyümeyi tutturmaya çalışan bir ülke... Enflasyonda aşırı aktif bir vücutta nabız nasıl yüksek olursa enflasyonumuz da olur ama tek hanede ve kabul edilebilir seviyede olmalıdır.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa