Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Abide sonuçları 'PISA’ya eksik rapor sunduk'

        “TÜRK usulüPISA” olarak danitelendirilen ABİDE’nin (AkademikBecerilerin İzlenmesive Değerlendirilmesi)81 il, 495 ilçe, 1299 okuldan 38 bin8’inci sınıf öğrencisininkatılımıyla yapılan ilk sonuçlarınagöre öğrencilerin yüzde 26.4’ü Matematik,yüzde 17.9’u Fen’de en alt düzeydeçıkmıştı. MEB Ölçme ve DeğerlendirmeGenel Müdürü Bayram Çetin, sonuçları değerlendirdi.

        Gazete Habertürk'ten Fatmanur Boylu'nun haberine göre, ABİDE sonuçlarınınyanlış değerlendirildiğini, PISA’da çıkanolumsuz sonuçların ise bakanlığın eksiktabakalandırmasından kaynaklandığınıbelirten Çetin, “Biz okul çeşitlerini, cinsiyeti,bölgeyi tabakalandırdık ama başarıseviyesine göre bir tabakalandırma yapmadanrapor gönderdik. Rapor açıklandıktansonra eksikliği PISA’ya bildirdik,rapora küçük bir not koymakla yetindiler.Bu yıl hatamızı giderdik, gelecek yılsonuçlar daha adil çıkacak” dedi. Çetin,ABİDE sonuçlarının tüm ülkelerin ortalamasıylayakın olduğunu, sadece matematikdeğerlendirmesinde Türkiye’dekiöğrencilerin az bir farkla geride olduğunuvurguladı. ABİDE’nin MEB için yol haritasıve eksiklerini gösteren bir tablo ortayakoyduğunu kaydeden Çetin, “ABİDE’de 5düzey bulunuyor, PISA’da ise 7 düzey var.Yanlış kıyaslama yapılıyor, ortalamamıztüm ülkelerin düzeyiyle aynı” dedi.

        REKLAM

        ANNENİN EĞİTİMİ ÇOCUĞU ETKİLİYOR

        8’inci sınıflar için hazırlanan ABİ-E’nin 4. sınıflar için 2018 baharaylarında pilot çalışmasının yapılacağını aktaran Çetin, geleceksüreçte lise düzeyinde de değerlendirmeyapılacağını ifade etti. ABİDEsonuçlarında 2 ilginç sonuçla karşılaştıklarını anlatan Çetin, “Annenineğitim düzeyiyle çocuğun başarısıdoğru orantılı ancak yüksek lisansyapan annelerin çocuklarında başarıdüşüyor. Bunu çocuğa olan ilgininazalmasına bağlıyoruz” dedi. İkincişaşırtıcı sonucun öğretmen kıdemleriylealakalı olduğunu kaydedenÇetin, “Türkiye’de kıdemli öğretmenlerindaha başarılı öğrencilerioluyor. Bu sonuç sadece Türkiye’deböyle” diye konuştu.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa